< Terug naar alle interviews

Debbie Maat, consulent KLiK vrijwilligers

Vrijwilligerswerk vindt plaats bij sportverenigingen, op scholen, in verpleegtehuizen, bij culturele instellingen en bij nog heel veel andere prachtige initiatieven. Sommige clubs bestaan volledig uit vrijwilligers, bij andere organisatie coördineert een beroepskracht het vrijwilligerswerk. Bij de ene organisatie zijn twee vrijwilligers actief en bij een andere soms meer dan 500. Elke organisatie heeft zijn eigen uitdagingen. Iedere dag is daarom anders en leerzaam, dat vind ik leuk. Ik heb een oprechte nieuwsgierigheid en belangstelling voor wat er gebeurt binnen het werkveld en ik probeer daarin vanuit KLiK bij te dragen wat mogelijk is.

Ik ben geboren en getogen in Vlaardingen en ik werk nu bijna vijf jaar voor de gemeente als consulent, daarvoor al was ik sinds 2009 actief als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (trouwambtenaar). Een jaar of drie heb ik deze functies naast elkaar uitgevoerd. Twee jaar geleden heb ik er voor gekozen om te stoppen met het voltrekken van huwelijken om iets meer tijd over te houden voor mijn privéleven. In het verleden was ik vooral actief binnen commerciële functies, daar draaide het vooral om geld en om cijfers. Ik vind het mooi dat mijn functie nu een maatschappelijk doel dient. Vrijwillige inzet is onmisbaar en onbetaalbaar en het brengt zowel de organisatie, als de doelgroep, als de inwoner maar ook de vrijwilliger zelf iets moois. Daar een (piep)kleine rol in mogen spelen, maakt dat ik mijn werkzaamheden met heel veel plezier doe.

We werken als team vrijwillige inzet binnen de afdeling maatschappelijke ontwikkeling. Een mooi team waarin we elkaar goed aanvullen, elkaar helpen waar mogelijk en we waar we proberen gebruik te maken van ieders kwaliteiten. Werken bij een gemeente is nooit saai, ervaar ik. Er is altijd wel iets in beweging of in verandering. Als je nieuwsgierig en leergierig bent, is er genoeg te doen, te ontdekken en te betekenen.”