Marco Penning, informatiemanager

Marco is strategisch informatiemanager en houdt zich bezig met het informatiebeleid, de informatievoorziening en de digitalisering van de gemeente. Maar hij houdt zich vooral ook bezig met wat er allemaal van buiten op ons afkomt en wat daarvan relevant voor de gemeente is. Dus hoe zorg je dat alle dingen die we als gemeente doen en waarbij informatie een rol speelt, op een slimme manier digitaal te gebruiken is.

De digitale wereld verandert steeds sneller. Marco: “Dat maakt het ook gelijk superinteressant. Je moet het leuk vinden om in die veranderende digitale wereld te werken en deze te kunnen duiden, om bij te blijven en steeds te kijken naar wat relevant is voor de gemeente. Wat het ook heel leuk maakt, is dat een gemeente een complexe organisatie is. We hebben zoveel verantwoordelijkheden, producten en diensten. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van de stad, het beheer van de buitenruimte, de publieke (digitale) dienstverlening, nieuwe wet- en regelgeving die op ons afkomt en natuurlijk de bedrijfsondersteunende processen. Al die dingen moeten mijn collega’s en ik slim aan elkaar knopen. En we hebben niet alleen met de gemeente te maken, maar ook met onze ketenpartners en andere overheden. Daar zitten we middenin. Het is enorm complex, dus je moet het leuk vinden om te puzzelen.

Marco Penning

Ik word hier altijd weer uitgedaagd.

Een voorbeeld van zo’n puzzel is momenteel de Omgevingswet, die zowel qua organisatie als digitaliseringenorm veel impact heeft. Met de Omgevingswet ervaren inwoner en ondernemer de overheid als één en worden regels eenvoudiger gemaakt. Om dit mogelijk te maken, wordt er landelijk hard gewerkt aan het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Hierin werken aanvrager, overheden en ketenpartners straks digitaal samen. Een enorme operatie voor mij en mijn collega’s om alles op tijd en ook digitaal aan elkaar geknoopt te hebben. Ook de wet Open Overheid en Digitale toegankelijkheid zijn concrete landelijke opdrachten waar we mee bezig zijn. Kortom: we zijn hard bezig om de informatievoorziening hierop voor te bereiden en deze zo in te richten dat we kunnen blijven aansluiten op de veranderende wereld. We gaan een drukke en spannende tijd tegemoet.

Om dit werk te kunnen doen, moet je zelf ook blijven leren en bereid zijn om mee te bewegen met de veranderingen. Veel opleidingen, seminars en workshops volgen en ook contact houden met je collega’s in het land is belangrijk. Gemeenten en overheden zijn geen concurrenten van elkaar en we kunnen veel van elkaar leren. We zoeken elkaar dan ook actief op. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stimuleert om samen dingen te organiseren en niet alleen binnen je eigen gemeente te kijken. Ik werk al een tijd bij de gemeente maar vervelen doe ik me nooit. Ik word hier altijd weer uitgedaagd en krijg ruimte om ideeën in te brengen en stappen te maken. Daarin vind ik in de gemeente Vlaardingen de ideale werkgever. Bij de overheid neemt de digitalisering alleen maar toe, dus als je het leuk vindt om aan die verandering bij te dragen, waarbij elke dag anders is, kom dan zeker bij ons werken.”