Jurist bouw- en woningtoezicht

 

Fijn en veilig wonen en werken kan alleen als we ons allemaal aan de wet- en regelgeving houden. Welke beweegruimte is er binnen die regels? En waar moeten we handhaven? Zet jij jouw juridische kennis en ervaring op het gebied van bouw- en woningtoezicht in om Vlaardingen nog veiliger te maken?

Word dan onze nieuwe

Jurist bouw- en woningtoezicht

36 uurWerken aan VlaarDINGEN

Als jurist bouw- en woningtoezicht werk je nauw samen met de toezichthouders. Zij constateren en rapporteren en jij reageert en acteert op deze rapporten. Jij onderzoekt of er inderdaad in strijd met de regels gehandeld is. Daarbij werk je nauw samen met collega’s van Vergunningverlening en  Ruimtelijke Ordening en Brandweer (Veiligheidsregio) om te bepalen of legalisatie mogelijk is. Jij behandelt het dossier van A tot Z: van het Wob- of handhavingsverzoek in behandeling nemen tot de gemeente vertegenwoordigen bij de bezwarencommissie, de rechtbank en de Raad van State. Daarnaast behandel je bezwaar- en beroepszaken van omgevingsvergunningen. Je adviseert het management en het bestuur over de mogelijke financiële, maatschappelijke en juridische risico’s en consequenties van (complexe) handhavingstrajecten. 

In hoofdlijnen houd jij je bezig met:

 • Opstellen van waarschuwingsbrieven, voornemens tot handhaving en uiteindelijk handhavingsbesluiten waarbij de financiële, maatschappelijke en juridische gevolgen/risico’s in kaart worden gebracht.
 • Voorstellen opstellen voor het college van B&W en de Raad.
 • Juridisch advies aan Bouw- en Woningtoezicht, ondersteunen bij en voorbereiden van de bestuurlijke besluitvorming op diverse terreinen van het team en de afdeling, zoals verordeningen, beleidsstukken en programma’s.
 • Vorm en inhoud geven aan het handhavingswerkproces en toezien dat externe partijen hun verplichtingen nakomen.

 

Samen met je nieuwe team
Bij Gemeente Vlaardingen staan de ramen en deuren open. Daarmee bedoelen we dat we altijd transparant willen zijn en dat we van buiten naar binnen en van binnen naar buiten werken. En als je dan vanuit zo’n open raam naar buiten kijkt, zie je meteen waar je het allemaal voor doet. Jouw werkplek bevindt zich namelijk in hartje Vlaardingen, midden tussen de inwoners en ondernemers. Dichterbij je doelgroep kan je niet zijn. 

Binnen de afdeling Stedelijke Ontwikkeling wordt met ongeveer 75 professionals hard gewerkt aan de ontwikkeling van Vlaardingen naar een vitale stad. Jouw nieuwe team Bijzondere Wetten en Bouw- en woningtoezicht houdt zich onder andere bezig met de vergunningverlening voor de Drank- en Horecawet, WABO en de APV en met het controleren van de naleving van bouw- en veiligheidsvoorschriften. Je collega’s van Bouw- en woningtoezicht vormen een hechte club die elkaar graag opzoeken om te sparren over werkinhoud.  

 

Dit verdien je
Als professional in dienst bij Gemeente Vlaardingen verdien je sowieso de ruimte om jezelf te ontwikkelen en je eigen visie in te brengen. Wat je ook verdient zijn collega’s die net zo gemotiveerd zijn als jij en aandacht hebben voor elkaar en hart voor de stad. Ook kan je als jurist bouw- en woningtoezicht bij Vlaardingen rekenen op:

 • Verantwoordelijkheid en eigenaarschap: jij behandelt het dossier van A tot Z, je doorloopt het volledige proces. Zo weet je precies wat er speelt en hoe zaken zijn afgehandeld.
 • Integraal werken: jij denkt mee met beleid van onze vakafdelingen, wanneer het bouw- en woningtoezicht raakt.
 • Waardering. Die uiten we in complimenten en natuurlijk in een goed salaris van € 3277,00 tot € 4831,00 bruto op basis van 36 uur in schaal 10A.
 • Flexibele werktijden: Jouw werkweek duurt 36 uur, in overleg deel je dit in zoals het voor jou en de organisatie het best werkt.
 • Hybride werken: ook na de Corona crisis blijven we gedeeltelijk thuis werken. Op termijn worden de faciliteiten daarvoor beschikbaar gesteld.
 • Meer dan 50 up to date trainingen in onze eigen Vlaardingse School, zodat je aan je persoonlijks ontwikkeling kan blijven werken.
 • Een jaarcontract met zicht op een vast dienstverband. We investeren graag in een duurzame relatie.
 • Alle voordelen van werken bij een gemeente! Zoals een goed ABP-pensioen en het Individueel Keuzebudget van 17,05% van je salaris, die je naar eigen keuze kunt inzetten voor bijvoorbeeld extra vrije dagen of andere persoonlijke wensen.

 

Dit breng je mee
Jouw advies wordt gewaardeerd, jij legt duidelijk en overzichtelijk uit wat de consequenties en risico’s zijn van (complexe) handhavingstrajecten. Je boodschap is niet altijd even leuk. Soms moet je een inwoner of ondernemer bellen met slecht nieuws. Jij brengt de boodschap duidelijk over, waarbij je je ook kunt inleven in de ander. Jouw ruime juridische kennis en ervaring is van cruciaal belang, je moet besluiten immers goed kunnen motiveren. Soms betekent dat dat je summiere rapportages moet kunnen verdedigen. Maar jij bent ook de juridische vraagbaak voor de vergunningverleners en toezichthouders. Je bent politiek en bestuurlijk sensitief: je weet wat er speelt, je snapt waar de gevoeligheden liggen en je begrijpt wat dit betekent voor je werk. Je bent je bewust van de soms uiteenlopende belangen. Ondanks jouw goede voorbereiding en sterke argumenten, kan de rechtbank of de Raad van State je in het ongelijk stellen. Door die teleurstelling laat jij je niet uit het veld slaan. 

Wat we verder belangrijk vinden:

 • HBO/WO werk- en denkniveau met een afgeronde juridische opleiding en kennis relevante wetgeving zoals WABO.
 • Kennis van onder andere Awb, Omgevingsrecht, Wabo, Wro en bestemmingsplannen.
 • Uit jouw cv blijkt dat je ervaring hebt met handhavingsprocedures bouwzaken en bezwaar (en beroep) omgevingsvergunningen.

 

Ben jij degene die we zoeken?
Vlaardingen wérkt. Samen met jou? Solliciteer uiterlijk 1 augustus 2021 op deze vacature van jurist bouw- en woningtoezicht via deze link. Wil je eerst meer weten over deze functie? Bel dan met Esther Zeegers, teammanager via (010) 248 4000. Heb je vragen over de werving- en selectieprocedure? Onze recruiter Suzan van Os beantwoordt met alle plezier je vragen. Zij is bereikbaar via (010) 248 4364.


Bijzonderheden

Bijzondere tijden vragen om flexibele oplossingen, waarin gezondheid voorop staat. We voeren daarom de eerste gesprekken online via MS Teams. In verband met afwezigheid tijdens de zomervakantie, vinden de eerste gesprekken direct daarna plaats in week 35. Je hoort zo snel mogelijk, maar in ieder geval vóór 9 augustus, of je wordt uitgenodigd.

Een referentie onderzoek of afnemen van een assessment behoort tot de mogelijkheden tijdens deze sollicitatieprocedure.